Belevingsconcert Festina Lente

Date: 28/05/2017 • Time: 10:00 am - 2:00 pm • Price: €25.00 - €60.00 • WITHOUT lodging

Kamerkoor Pantarhei onder leiding van An Meeusen brengt een belevingsconcert Festina Lente. Festina Lente betekent “doe langzaam voort” en dat is ook waartoe het concert wil aansporen, namelijk tot “patience without excitement”.  In deze drukke maatschappij van haast en stress is het goed om even stil te staan.

Een dag om te beleven op drie manieren waarin klankbeleving telkens centraal staat, namelijk

  •       een concert,
  •       een workshop met deelname aan het concert,
  •       een heerlijke warme maaltijd.

Festina Lente via klankbeleving

Waarom een concert organiseren om mensen uit te nodigen tot onthaasting? Muziek, klank, resonantie zijn uitermate geschikt om tot ontspanning te komen. We ervaren allemaal wel eens hoe zingen kan bijdragen tot het groepsgevoel, ons vrolijk maakt, ons doet meevoelen, etc.  Ook wetenschappelijk zijn er onderzoeken die deze ervaringen verklaren.

Daar willen wij met Festina Lente bewust bij stilstaan en het publiek uitnodigen deze fijne eigenschappen van muziek te laten doorwerken.

Maar hoe komt het toch dat muziek ons zo emotioneel in beweging kan brengen?

Water reageert op resonantie, dus op muziek. Bij elke soort resonantie ontstaat er een bepaald patroon in het water, namelijk allerlei prachtige waterkristallen. Hele mooie kristallen ontstaan bij klassieke muziek.

Wetende dat wij voor 90% uit water bestaan, kan het niet anders dat klank en stem iets met ons doen. Water is dan ook emotie, volgens dirigente An Meeusen; want de tranen die we huilen zijn een uiting van ons verdriet, of van onze ontroering, pijn, etc. En, het water van onze tranen, dat stroomt door heel ons lijf. An spreekt over een lichamelijke beleving als muziek haar diep raakt.  Deze muziekbeleving deelt zij graag.

Daarom gaat An Meeusen met haar kamerkoor Pantarhei zingen voor het water (de emotie) in ons.

Wie: An Meeusen en haar muzikaal liefdeskind Kamerkoor Pantarhei

An Meeusen

Reeds op 7-jarige leeftijd kreeg An Meeusen de smaak van zingen te pakken. Zij behaalde in 2000 haar meestergraadsdiploma zang aan het conservatorium te Antwerpen. In 2011 volgde zij de applicatie-opleiding koordirectie aan het conservatorium te Utrecht waar ze haar diploma behaalde met de grootste onderscheiding. In 2013 richtte zij Kamerkoor Pantarhei op. Het is dit koor dat zij met hart en ziel doorheen de parels van de klassiek-hedendaagse koormuziek leidt.

An bewandelt ook een spiritueel pad; via lichaamswerk, een opleiding in sjamanisme en Integrale therapie, spiritualiteit en ceremonie kwam zij in dieper contact met zichzelf en dit ervaart zij als een enorme rijkdom die zij ook graag deelt met anderen. Zij begeleidt vuurlopen en vrouwengroepen.

Muziek & ceremonie staan centraal in Ans leven. Deze paden tracht zij te verenigen in haar leven, en ook in FestinaLente.

Kamerkoor Pantarhei

Panta Rhei betekent letterlijk dat alles stroomt; dat de wereld in een constante staat is van verandering. Je kan niet tweemaal in dezelfde rivier stappen, want het is steeds weer nieuw water dat je tegemoetkomt. Zo voert Pantarhei het publiek telkens weer mee in haar omwentelende stroom van klanken en sferen.

Op een hoog niveau musicerend realiseert dit koor steeds weer een sfeervolle cocon voor publiek én artiest. In deze gloed brengt Pantarhei het publiek in vervoering via de emoties en bewegingen van de muziek. Om dit te bereiken kijkt het koor verder dan zijn eigen ‘métier’ en wil het graag samenwerkingen aangaan met andere kunstvormen.

Workshop & Concert

Met het belevingsconcert Festina Lente willen we het publiek de gelegenheid geven te onthaasten. Het publiek heeft ook de kans om vooraf het concert deel te nemen aan een workshop klankbeleving.

De mensen die de workshop vooraf volgen, zullen tijdens het concert uitgenodigd worden deel te nemen op bepaalde improvisatiemomenten.

Tijdens de workshop worden de mensen uitgenodigd hun eigen stem te laten horen in een paar oefeningen en klankenbaden die tijdens het concert worden gebruikt. De deelnemers kunnen zo proeven van wat klankbeleving nog meer kan zijn dan gewoon een lied zingen of beluisteren. Ze kunnen zelf ook beter invoelen wat het is om op het moment zelf iets te laten ontstaan en hun creativiteit te laten samenstromen met de mensen rondom hen. Zij creëren samen pure emotie, een heerlijk klankenbad.

An Meeusen leidt de workshop. Kamerkoor Pantarhei assisteert de workshop.

Dagindeling:

  • 9:30        Onthaal
  • 10:00     Aanvang workshop Iriszaal
  • 10:45     Deuren Iriszaal open
  • 11:00     Aanvang Puur Zang
  • 12:15     Einde Puur Zang
  • 12:30     Aanvang lunch
  • 13:15     Koffie en dessert in de Iris zaal

More information & registration

An Meeusen

Phone: N/A
Email:

Info & registration: Use form below


Booking

Bookings are closed for this event.